خوش بینی منطقی از مهارتهای اساسی است که باید قبل از ورود به بازار کار و دنیای کسب و کار فرا بگیرید. گاتفرید لایبنیتس، بنیان گذار علم حسابداری و یکی از مدیران خوش بین بود و همیشه می گفت: “ما در بهترین شرایط زندگی می کنیم.“
خوش بینی مهارتی احساسی است که به ما کمک می کند بهره وری را بالا ببریم، به مشاجرات و اختلافات پایان دهیم و تأثیر مثبتی روی دیگران داشته باشیم.
شاید عدهای خوش بینی را با ساده لوحی اشتباه بگیرند، اما حقیقت این است خوش بینی ابزاری قدرتمند برای بهبود زندگی شخصی و حرفهای است. خوش بینی ابزاری مؤثر برای مدیریت و رهبری است. رهبران قدرتمند می توانند به سادگی دیگران را برای انجام کارهای موردنظرشان متقاعد کنند. آنها می توانند چشم اندازی مثبت و قابل دسترس از آینده داشته باشند. این رهبران با اقتدار می توانند افراد تیمشان را به سوی “چطور می توان کارها را بهتر انجام داد” سوق دهند. در واقع، کارمندان برای رسیدن به نتایج مثبت و ثمربخش، نیاز به انرژی خوش بینی از سوی مدیران خود دارند.
یک رهبر بدبین و منفی نگر می تواند تأثیر بدی روی افراد تیم خود داشته باشد. افراد یک تیم برای شکوفا کردن استعدادهای خود و بهره بردن از آنها، باید ایدهها را با دید باز بنگرند، قدرت ریسک بالایی داشته باشند و تمام احتمالات را با دید مثبت تجزیه و تحلیل کنند. آنها باید بتوانند این قدرت ریسک را به دیگران نیز منتقل کنند. پس برای نوآوری بیشتر باید همیشه انتظار اتفاقات مثبت را داشته باشید. این در حالی است که افراد منفی باف در مواجه با مشکلات و تغییرات از عباراتی چون “قبلاً این کار را امتحان کردهایم”، “این راه حل بی نتیجه است” یا “ممکن نیست” استفاده می کنند. هیچ کسی با این نگرش نمی تواند تغییر را بپذیرد و به سوی پیشرفت و موفقیت گام بردارد.
به تازگی تحقیقات زیادی برای اثبات تأثیر مثبت خوش بینی روی زندگی انجام شده است. نتایج نشان می دهد افراد خوش بین، روابط قویتری دارند و از طول عمر و سلامت روانی بیشتری برخوردارند.
دکتر جورج ای. وایلانت، روان پزشک دانشگاه علوم پزشکی هاروارد در کتاب “حکمت ضمیر”، درباره افراد انعطاف پذیری که در مقابل تغییرات مقاومت می کنند، حرف می زند. به عقیدهی او، این افراد بعد از تغییرات هم قدرت برگشت به حالت قبل را دارند. خصوصیاتی که او به عنوان نیروی محرکهی آنها اعلام می کند، علاوه بر سلامت بدنی و روابط اجتماعی قوی، نیروهای درونی چون خوش بینی و عزت نفس هستند.
او در کتاب “راهکارهایی برای زندگی شادتر” با بررسی مطالعات روانشناسان روی 800 زن و مرد، راه حلهایی برای بهبود سبک زندگی ارائه کرده است. این مطالعه در طی 50 سال روی 800 نفر زن و مرد انجام شده و نتیجهی آن راهکارهای مناسب برای بهبود مسیر زندگی را پیشنهاد می کند.
در ادامه 5 راه حل تأثیرگذار را اعلام می کنیم:
-
دوست داشتنی بودن: کاری را بری دیگران انجام دهید که نیاز دارند، نه کاری که فکر می کنید برای آنها بهتر است.
-
تعالی: به کارگیری انرژی برای بالا بردن خلاقیت، انجام ورزش و کارهای هنری
-
شوخ طبعی
-
تعویق انداختن عوامل استرس زا به جای سرکوب آنها
-
پیش بینی منطقی: برنامه ریزی واقعی با نگرش مثبت نسبت به مسائل و اتفاقات پیش رو. پس باید در شرایط مختلف به مسائل دید منفی نداشته باشیم بلکه برای هر چیزی که مقابلمان ظاهر می شود، آماده باشیم.
آلن لوی مک گینس، نویسنده کتاب “قدرت خوش بینی”، زندگی نامه 1000 فرد موفق را خوانده و 12 ویژگی افراد خوش بین را معرفی کرده است. یکی از ویژگیها، نگاه خوش بینانه به راهکارهای جزئی است. این بدین معناست که افراد خوش بین بدون کمال گرایی، نگرشی مثبت به گامهای کوچک برای رسیدن به اهداف بزرگ دارند.
یکی دیگر از ویژگیهای خوش بینها این است که برای دست یابی به موفقیت خیال پردازی می کنند. آنها با تجسمات ذهنی، موفقیت را برای خود به صورت فیلم پخش می کنند. قهرمانان ورزشی چون مایکل جوردن از تأثیرگذاری این روش مطمئن هستند؛ به طوری که او قبل از شروع مسابقات، موفقیت خود را تصور می کند.
ویژگی دیگر این است افراد خوش بین به این باور رسیدهاند که انعطاف پذیر بسیار بالایی دارند. آنها عقیده دارند هنوز به بهترین حالت خود نرسیدهاند.
خوش بینی در زمان ایجاد تغییر و بروز مشکلات بزرگ بسیار نتیجه بخش است. افرادی که نگرش مثبت به اتفاقات دارند، در هنگام بروز اتفاقات ناگوار، مقاومت می کنند و در مقابل مشکلات و چالشها می ایستند. آنها هیچ وقت امید خود را از دست نمی دهند و همیشه به دنبال راه حل هستند.
حالا که به تأثیربخش خوش بینی پی بردیم، این سؤال مطرح می شود که افراد خوش بین، این خصوصیت را ذاتاً دارند یا آن را کسب کردهاند؟ عدهای، به طور ذاتی و مادرزادی خوش بین هستند؛ اما بقیه هم می توانند خوش بینی را یاد بگیرند.
در ادامه روشهایی را برای خوش بین کردن افراد منفی نگر و بدبین معرفی می کنیم:
از فضاهای منفی دور باشید
تلاش کنید افرادی مثبت را در شرکت خود استخدام کنید. تا جای ممکن سعی کنید حتی از افراد حرفهای که همیشه گله و شکایت دارند هم دور باشید.
توانایی خود را تحسین کنید
رمز اصلی دست یابی به موفقیت، استفاده بهینه از تواناییهاست. پس روی چیزی که در آن قوی هستید متمرکز شوید.
مراقب احساسات و معنویات خود باشید
ساعتی از روز را به خواندن جملات الهام بخش اختصاص دهید. خیلی از افراد با خواندن نقل قول افراد معروف الهام می گیرند. شاید نیاز باشد برای دریافت انرژی مثبت، زندگی نامه افراد موفق را بخوانید یا به سراغ اخباری پیرامون دستاوردهای جدید بروید.
موارد غیرقابل تغییر را نادیده بگیرید
وقتی با مشکلات غیرقابل حل رو به رو می شوید، روی چیزهایی که می توانید تغییر دهید تمرکز کنید و مابقی را نادیده بگیرید. بنجامین فرانکلین می گوید: “شاید قدرت تغییر و مدیریت اتفاقات بیرونی را نداشته باشیم، اما چیزی که در درون ما روی می دهد، قابل کنترل است. “
از دید دیگری نگاه کنید
گاهی نیاز است به مشکلات، از زاویهی دیگری نگاه کنید. باید در هر مشکل به دنبال نقطهای مثبت باشید.
لحن کلام خود را تغییر دهید
تغییرات کوچک در صحبت کردن، تأثیر چشمگیری در مثبت اندیشی شما دارد. عباراتی چون “درست است، اما …” صحیح نیست و باید در لحن کلام خود بازنگری کنید. کلمهی “اما” تمام عبارتهای قبلی را نفی می کند. عبارت “درست است و …” می تواند تأثیر مثبت و نتیجه بخش داشته باشد.
رفتار خود در محل کار و جلسات کاری را مورد بازنگری قرار دهید. آیا به عنوان فردی معرفی می شوید که همیشه ایدههای دیگران را رد می کند؟ باید بدانید واکنش سریع به ایدهها و رد کردن آنها، تأثیر بدی روی خلاقیت دیگران دارد. باید سعی کنید در جلسات، خوش بینتر باشید، به عنوان آخرین نفر حرف بزنید و منتظر نتیجه بمانید.
روی بیرون از خود متمرکز شوید
بر افراد مهم زندگی و کارهایی که به شما انرژی می دهد تمرکز کنید. برتراند راسل می گوید: “بهترین راه برای شکست دادن خودمان این است که تنها روی خود متمرکز شویم.”
خوش بینی را گسترش دهید
اگر به عنوان مدیر فعالیت دارید، سعی کنید دیگران را به خوش بینی تشویق کنید. اگر تیم شما در دست یابی به اهداف شکست می خورد، آنها را تشویق کنید تا به سراغ چالش بعدی برود. با عبارتهایی چون “می دانم دفعهی بعدی عملکرد بهتری خواهید داشت”، تأثیر مثبتی روی آنها خواهید داشت.
تصمیمات ناگهانی بگیرید
گاهی بدون برنامه ریزی قبلی، از خانه بیرون بزنید، تلویزیون تماشا کنید و به مسافرت بروید. بیرون آمدن از منطقهی امن و دنبال کردن فرصتهای جدید، به شما کمک می کند تا خوش بینی را در خود تقویت کنید. انجام کارهای ناگهانی حس خوش بینی را تقویت می کند، زیرا همیشه از آنها انتظار نتایج مثبت داریم.
به نتیجه مثبت سلامتی فکر کنید
نتایج مطالعات علمی نشان می دهد افراد خوش بینی، سیستم ایمنی قویتری داشته و از زندگی سالمتری برخوردارند.
البته گاهی بدبینی فواید بیشتری دارد. بدبین بودن و نگاه منفیگرایانه در زمان خطر و ریسک، واقعیتر است. وقتی ریسک نتایج منفی بالاست، داشتن نگرش منفی، مناسبتر و بهتر خواهد بود.
با این حال نتایج تحقیقات انجام شده نشان می دهد، خوش بینی فواید بسیار بیشتری نسبت به بدبینی دارد. دکتر مارتین سلیگمان، خوش بینی عاقلانه را توصیه می کند که می داند در چه زمانی باید با دید منفی به نتایج نگاه کرد.
وینستون چرچیل بهترین تعریف را دارد: “افراد بدبین در فرصتها به دنبال سختیها هستند، اما خوش بینها، از بطن هر سختی یک فرصت به دست می آورند.”
منبع: یوکن
بسیار عالی بود ادمین عزیز 🙂 😉